Monday 29 February 2016

5-минутно японско упражнение помага при болки в гърба, кръста и наднормено тегло

Много се пише напоследък за т.н. японско упражнение за отслабване, японска "тазова" диета и др.п.. В какво се състои то, как се изпълнява и какви ползи могат да се очакват от него?
Упражнението има за цел да коригира тазово изкривяване, като помага против болки в кръста и гърба, както и за изправяне на стойката, коригиране на неправилно разположение на органите в тази част на тялото, което причинява застой, водещ до затлъстяване, влошаване на състоянието на кожата и т.н. Естествено, упражнението става много популярно с обещанието да пребори затлъстяването. То е достатъчно простичко, така че не е трудно да го пробвате и да видите сами кои от тези ползи ще се проявят у вас. То представлява, на практика, разтягане.
Всичко, от което ще имате нужда, е голяма хавлиена кърпа (някои препоръчват две хавлиени кърпи) и здрава връв или конец, за да я завържете на руло, както и място на пода, на което може да лежите спокойно по 5 минути, три пъти на ден. 

Навийте хавлиената кърпа (кърпи) на руло с дебелина около 10 см.

– Навийте хавлиена кърпа на руло с дебелина не повече от 10 см. 

- С подходящ конец завържете така, че да не се развърже по време на упражнения.
– Легнете на пода – кърпата трябва да е точно под кръста ви, на нивото на пъпа.

– Краката трябва да бъдат разтворени на ширината на раменете ии малко  по-малко, като петите са раздалечени, а палците се допират, както е показано на първата снимка.
- Изпънете ръцете над главата, приближете ги, обърнете дланите надолу и докоснете кутретата на двете ръце, както е показано горе на снимката.
- Това е всичко - и въпреки че изглежда лесно, тази позиция на тялото не е нито лесна, нито много удобна. Бъдете внимателни, защото в това положение костите и ставите са леко разместени от обичайното им положение. 
Ако ви е много трудно, ако изпитвате болка или силен дискомфорт, започнете с по-малко време, да кажем, 1-2 минути, като постепенно увеличавате времето и достигате до 5 минути. Обикновено, до няколко седмици това може да се постигне. 
След завършването на упражнението, МНОГО БАВНО се изправете, като първо се претъркулите настрани, след това преминете в седнало положение и оттам - вече може да станете от пода. 
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Ако имате заболяване на гръбначния стълб или страдате от ставно или костно заболяване, преди да започнете, консултирайте се с вашия лекар.
Положението на кърпата може да се променя - да се измества по-нагоре към кръста или дори над него, под гръдния кош, или по-надолу към таза. В зависимост от това, ще разтягате различни области на гръбнака си.  
Вижте видеото на д-р Фукуцудзи, в което нагледно се показва как се изпълнява упражнението.

Виждате, как момичетата на видеото дори стават с половин сантиметър по-високи, в резултат на разтягането на гръбначния стълб и връщането му в естественото му положение.

Успех! 

No comments:

Post a Comment